Een voedingsschema; de voordelen en nadelen

Een voedingsschema; de voordelen en nadelen

De meest gestelde vraag die een trainer krijgt in de sportschool, naast het maken van een trainingsplan, is de vraag naar een voedingsschema. Veelal wordt gedacht dat dit de oplossing is voor het behalen van een bepaald doel. Natuurlijk heeft het wel of niet juist omgaan met voeding de grootste impact op het wel of niet behalen van resultaat. Echter is het volhouden van een uitgeschreven voedingsschema niet realistisch voor de gemiddelde sporter in de sportschool. Noot; met een voedingsschema bedoel ik hier een uitgeschreven schema met de exacte producten en grammages en tijden.

Waarom? Een voedingsplan wordt uitgewerkt en wordt gezien als: “dit moet ik nu eten”. Terwijl in werkelijkheid een voedingsplan een voorbeeld is van hoe de voeding eruit zou zien op basis van de behoefte van de cliënt. Voor de cliënt zijn er 2 opties: “ik volg het schema” of “ik volg het schema niet” wat leidt tot de gedachte: “Ik heb het schema gevolgd, dus ik heb het goed gedaan” of ik heb het schema niet gedaan, dus ik heb het fout gedaan”.

In werkelijkheid is het mogelijk dat je van het schema afwijkt zonder dat het invloed heeft op resultaat. Bijvoorbeeld in het voedingsschema staat dat je een appel mag en je eet een banaan met dezelfde samenstelling qua voedingswaarde. Dan is er eigenlijk niks veranderd, alleen door het denken van dat er iets anders gegeten is wordt vaak opgegeven en wordt het hele plan overboord gegooid.

Voedingsschema’s zijn aantrekkelijk, zijn duidelijk en gemakkelijk te volgen. Je hoeft geen kennis over voedingsstoffen te hebben en je hoeft zelf niet vooruit te plannen. Het is prettig om precies verteld te krijgen wat je moet doen. De grote valkuil zit er in, zodra er een situatie wijzigt, denk aan vakantie, uit eten etc., dan is het gelijk onduidelijk hoe hiermee om te gaan. Een voedingsschema is niet flexibel en je leert er niet van. Het heeft invloed op het sociale leven en leert geen kennis over voeding dat past bij hun lifestyle. Voedingsschema’s helpen niet bij te behalen van een lange termijn doelstelling, alleen bij een korte termijn doelstelling.

Negen van de tien keer is afvallen an sich geen probleem, echter het behouden van de gewichtsafname wel. Daarvoor is een lange termijn strategie nodig, niet een korte termijn oplossing.

Practical Nutrition raadt aan om voedingsschema’s te gebruiken als een tool om cliënten te leren wat voor mogelijkheden ze hebben. Hiernaast leert Practical Nutrition je omgaan met de flexibiliteit waar veel cliënten enorme behoefte aan hebben omdat ze dan wel op lange termijn hun doelen behalen en behouden blijven. Hierdoor wordt het voor een trainer / coach eenvoudiger en voor de cliënt een stuk duidelijker en leuker!

Geef een reactie

Sluit Menu